HOE WERKT HET?

De Nationale Keramiekprijs is voor alle Nederlandse of voor 3 jaar in Nederland wonende keramisten en kunstenaars die met klei werken. Tot en met 31 oktober 2023 kun je je inschrijven met 1 of meerdere kunstwerken. Dit doe je door een foto van je beste keramische (kunst)werk(en) te uploaden op deze website (klik rechstboven op 'Inschrijven').

Onderwerp en formaat

Het onderwerp, de techniek en het formaat zijn verder helemaal vrij, zolang de inzending maar van keramiek is, dus met klei gemaakt. Vrij werk, gebruiksvoorwerpen, alles mag: beelden, vazen, borden, abstracte vormen, mixed media, dieren, portretten, bekers, urnen, alles met keramiek.

1ste ronde vakjury

Tussen 1 en 15 november beoordeelt de vakjury alle inzendingen door een cijfer te geven tussen 1 en 10 (digitaal en anoniem). Hieruit komen de 25 genomineerde kunstwerken voort. De genomineerden dienen hun genomineerde kunstwerk in de laatste twee weken van november langs te brengen in Oosterhout (meer informatie volgt te zijner tijd).

Inschrijven

2de ronde vakjury

Tussen 16 en 30 november dienen de 25 genomineerden hun kunstwerk in te leveren. Begin december beoordeelt de vakjury de genomineerde kunstwerken en bepaalt aan de hand hiervan de 10 finalisten waaronder ook de winnaar. Dus op omstreeks 1 december komen de 10 finalisten (Top 10) online te staan. De volgorde van de top 10 en de winnaar van de Nationale Keramiekprijs 2023 worden live bekend bij de opening van de (verkoop)expositie (meer informatie volgt).

Inschrijven

Publieksstemmen

Van 1 tot en met 30 november kan het publiek stemmen op haar favoriete kunstwerk. Het werk dat op 1 december de meeste stemmen heeft is de winnaar van de publieksprijs en mag ook deelnemen aan de verkoopexpositie.

Inschrijven

Expositie

De 10 finalisten en Publiekswinnaar van De Nationale Keramiekprijs 2023 krijgen een mooie (verkoop)expositie bij EM Studio Gallery in Amsterdam (www.emstudiogallery.com). Zij mogen hier van 27 januari tot en met 4 februari het kunstwerk exposeren waarmee ze de finale hebben bereikt + nog 1 extra kunstwerk. Indien een kunstwerk tijdens de expositie verkocht wordt is er een commissie verschuldigd van slechts 20% als tegemoetkoming in de kosten.

Kijk hier voor een 3d tour van de galerie: https://my.3dvirtualexperience.nl/em_studio_gallery/index.html#dh=0

Inschrijven

Prijsuitreiking

De organisatie probeert de prijsuitreiking samen te laten vallen met de opening van de expositie.

Inschrijven

Laatste werken

/email.png Inschrijven voor de nieuwsbrief /email.png

Nieuws

07/09

Koos Buster bij het Klokhuis

Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto.
Bekijk hier de leuke aflevering van het Klokhuis: Koos Buster maakt.

Lees verder

22/08

Princessehof toont nieuw werk Koos Buster in Feest!-tentoonstelling

Vanaf 22 augustus is in de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali een nieuw werk te zien van Koos Buster. Het gaat om een waterkoeler van keramiek (2020). De waterkoeler vervangt Busters schoonmaakkar, als onderdeel van de installatie rondom het studentenfeest. Het werk is nog t/m 7 januari 2024 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.  

Lees verder

13/07

Waar zouden we zijn zonder klei?

Wie even goed om zich heen kijkt zal al snel een voorwerp zien dat gemaakt is van keramiek. Het koffiekopje, het ontbijtbord, de wastafel, de wc-pot, de tegels op de wand en de vloer, de bakstenen in de muur, zelfs de dakpannen op het dak. Behalve nuttige dingen worden er ook kunstwerken gemaakt van klei.

Lees verder

04/07

Keramiekmuseum Princessehof verwerft anti-slavernij medaillon Wedgwood

Een dag na Ketikoti heeft Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een anti-slavernij medaillon van Wedgwood aangekocht op een veiling. Het medaillon werd vanaf 1787 geproduceerd en verspreid door Josiah Wedgwood (1730-1795), grondlegger van de nog altijd zeer bekende fabriek. Josiah Wedgwood was een uitgesproken abolitionist en actief lid van de Society for the Abolition of the Slave Trade.

Lees verder

24/05

Expositie finalisten EM STUDIO GALLERY

De 10 finalisten en Publiekswinnaar van De Nationale Keramiekprijs 2023 krijgen een mooie (verkoop)expositie bij EM Studio Gallery in Amsterdam (www.emstudiogallery.com).

Lees verder

16/05

Verkoopexpositie Art Eindhoven 2024

Deelnemers aan de Nationale Keramiekprijs 2023 kunnen hun inzending exposeren op Art Eindhoven 2024.

Lees verder

11/05

Wouter van Dam

Wouter Dam is al veertig jaar een van de meest toonaangevende keramisten van Nederland. Afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in 1980 heeft hij zich altijd tot een pottenbakkerstraditie verhouden, en zich er tegelijkertijd volledig van losgemaakt.

Lees verder

11/05

Olivier van Herpt

Na 26 pogingen is het Olivier van Herpt (1989) gelukt: een asymmetrisch object van meer dan een meter hoog, perfect van vorm en geprint uit puur porselein.

Lees verder

28/04

Keramiekmarkt Maaseik 2023

Met veel plezier organiseert Visit Maaseik ook dit jaar weer de Keramiekmarkt op het Marktplein (25 juni).

Lees verder

13/04

Een glimlach voor het alledaagse, een solo-expositie van Koos Buster

Koos Buster-Stroucken heeft de bijnaam minister van keramische zaken. Hij is een ambassadeur voor kleien en het plezier hierin beleven. De expositie is te zien van 12 mei tot en met 10 september.

Lees verder

Partners

/partners/keramiek-museum-princessehof.png             /partners/keramikos-logo.png             /partners/Tiendschuur.jpg        /partners/KITTEC-LOGO_2021_RGB_2.png