Tjitske Koopmans

Porssstekel 11

Materiaal: Porselein
Afmetingen: 25 x 25 x 55 cm

Mijn 'porsstekels' zijn afgeleid van natuurverschijnselen. Het werk is opgebouwd met een extreem dunne scherf. Dit geeft het beeld letterlijk en figuurlijk een lichtheid en kwetsbaarheid. Door glazuur en kleur wordt de uitstraling versterkt.
Tjitske maakt beelden en objecten van keramiek. De beelden worden gekenmerkt door een boeiend lijnenspel van de meestal ronde vormen en de ruimte tussen de vormen. Zij zijn met de hand opgebouwd van een extreem dunne scherf, waarbij de grens van het mogelijk wordt opgezocht. Dit geeft de beelden letterlijk en figuur een lichtheid en kwetsbaarheid. Door glazuur en kleur wordt de uitstraling van het beeld versterkt. Tjitske haalt haar inspiratie uit de natuur: ‘Als kind plukte ik de bloemen in de berm van de sloot. Ik nam ze mee naar huis en wilde ze bewaren. Al verwonderend nam ik de natuur waar en dat doe ik nog steeds: De gelaagdheid van de bruine bladeren van een hertshoorn, de vertakkingen van boomwortels of de structuur van boomschors, de ruimte tussen de takken, de lijn van een zwangere buik, een door zand en water afgeslepen schelp…’ Zij abstraheert wat zij ziet en legt dit vast in klei: gestolde ervaringen van het zien. In haar werk zijn en een richtingen te ontdekken. Zij maakt objecten die organische gegroeid lijken te zijn en je zou ze kunnen vinden in een natuurlijk landschap. Vaak drukken zij nieuwsgierigheid naar iets of iemand uit. Wat speelt zich af in de objecten en wat speelt zich af tussen de objecten? Daarop voortbordurend is Tjitske in de afgelopen periode bezig geweest met thema ‘binnen -buiten’ ‘verborgen ruimte’ hoe dit zich voordoet in menselijke verhoudingen. Een deel van haar beelden bestaan uit paren waarvan het ene deel zich tot het andere deel verhoudt. Zij zijn als het ware in gesprek met elkaar of omarmen elkaar. In andere beelden speelt de gelaagdheid van de textuur en de structuur een grote rol. Daarnaast maakte Tjitske in de afgelopen periode een serie objecten van porseleinaarde. Zij noemde ze porsstekels. Deze vaasachtige objecten die aan zee-egels doen denken hebben een fragiele uitstraling.

Stemmen: 4

Aantal rondes

  • Jury ronde van 01-11-2022 00:00 tot 15-11-2022 23:59
  • Jury ronde 2 van 16-11-2022 00:00 tot 01-12-2022 00:00

Laatste werken

/email.png Inschrijven voor de nieuwsbrief /email.png

Nieuws

23/11

Kunstenaar van het jaar 2023

Uit acht finalisten is Barbara Nanning als Kunstenaar van het jaar 2023 gekozen. Zij heeft gisterenavond (19 november) de trofee mogen ontvangen die hoort bij de titel.

Lees verder

23/11

Gezelschap voor in huis

Vanaf vrijdag 25 november is in Kunst Centrum Haarlem de keramiek tentoonstelling 'Gezelschap voor in huis' te zien.

Lees verder

17/11

25 genomineerden bekend!

De 25 genomineerden van de Nationale Keramiekprijs 2022 zijn bekend!

Lees verder

15/11

Keramiekmuseum Princessehof neemt deel aan PAN Amsterdam

Van 20 tot en met 27 november neemt Keramiekmuseum Princessehof deel aan PAN Amsterdam, de beurs voor kunst, antiek en design in RAI Amsterdam.

Lees verder

07/11

Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali

Een jaar lang viert het Princessehof feest! Met een grote tentoonstelling laten we zien hoe er in heel Nederland feest wordt gevierd; van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali. Boek je ticket hier.

Lees verder

18/08

Princessehof presenteert toonaangevende films van prijswinnende Alexandra Engelfriet

Van 10 september 2022 t/m 9 april 2023 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling Van Achterberghprijs 2022: Alexandra Engelfriet. (...)

Lees verder

08/06

Speciale verkoopexpositie op Art Eindhoven 2023

De 10 finalisten van de Nationale Keramiekprijs 2022 krijgen een speciale verkoopexpositie op Art Eindhoven 2023.

Lees verder

07/06

Keramiekmarkt Maaseik 2022

Met veel plezier organiseert Visit Maaseik (B) ook dit jaar weer de Keramiekmarkt op het Marktplein (zondag 26 juni).

Lees verder

19/05

KOREA. Poort naar een rijk verleden

Met de ongekende hype rond Squid Game, de Oscarwinnende film Parasite en de populariteit van K-pop zoals BTS en hun nieuwste clip met Coldplay staat de Zuid-Koreaanse popcultuur meer dan ooit in de belangstelling. KOREA. Poort naar een rijk verleden in Keramiek Museum Princessehof duikt t/m 21 augustus in de cultuurgeschiedenis van dit bijzondere land, aan de hand van thema’s als eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen.

Lees verder

12/05

Colour in Keramiekmuseum Tegelen

Hoe saai en somber zou de wereld zijn zonder kleur? Kleuren brengen levendigheid. Welke, veel of weinig, een beetje of juist heel uitbundig? Het maakt niet uit! Elke variant is mooi! Samen zorgen ze voor een spannend spectrum van nuances, waarin een plekje is voor elke tint. De expositie Colour in Keramiekmuseum Tegelen tot en met 25 september is een ode aan alle kleuren op aarde en van de regenboog. Gerenommeerde kunstenaars, uit binnen en buitenland, kiezen elk op unieke wijze hun kleur.

Lees verder

Partners

/partners/keramiek-museum-princessehof.png             /partners/keramikos-logo.png             /partners/Tiendschuur.jpg