Femke ter Brake

Smiles

Materiaal: De ballon is opgebouwd uit platen klei. Het warme gele glazuur is door haar zelf ontwikkeld.
Afmetingen: 36 x 36 x 15 cm

Dit werk is uit de serie “toen was geluk heel gewoon”. Vroeger, als kind, kon ik blij en gelukkig worden van eenvoudige dingen: een ijsje van de ijscoman, een windmolentje, of een mooie ballon bij een verjaardag. Deze dingen zijn sterk vergankelijk. Het ijsje of patatje is snel op, het windmolentje gaat stuk, de ballon loopt leeg of waait weg. Zo ontstond het idee om dingen die ik associeer met gelukkige tijden te verstillen in keramische objecten, zodat dat gevoel blijvend opgewekt wordt. De Smiles zijn vrij op te hangen aan de wand waarbij je kunt spelen met de hoogte en een mooie speelse compositie kunt maken op elke plek. Elke keer als ik deze ballonnen in huis zie krijg ik een lach op mijn gezicht.
Femke ter Brake (Amsterdam, 1974) is in 2015 voor het eerst in aanraking gekomen met klei. Ze is begonnen met handvormen aan de Gooise academie en is daarna gaan draaien. Na haar eerste stappen in de keramiek wilde zij zich verder ontwikkelen. In 2018 is zij toegelaten tot de Nederlandse Keramiekopleiding, die zij in 2021 heeft afgerond. Zij heeft haar eigen atelier aan huis in Laren. Zij exposeert regelmatig in Laren en omstreken. Vanaf 10 november is haar werk te bewonderen bij galerie Domo Eclectica in Gouda. Femke maakt zowel gedraaide vormen als objecten gemaakt van platen en ringbouw, of combinaties daarvan. Alle stukken van begin tot het einde door haar zelf ontworpen, elk stuk is uniek en volledig handgemaakt, nooit met gietmallen. Haar signatuur is te omschrijven als veelzijdig, vrolijk, zonnig, en af en toe met humor.

Stemrondes

  • Publieke ronde van 31-10-2023 01:00 tot 30-11-2023 23:59
  • Jury ronde van 03-05-2023 12:00 tot 30-11-2023 12:00

Terug naar overzicht

Laatste werken

/email.png Inschrijven voor de nieuwsbrief /email.png

Nieuws

07/09

Koos Buster bij het Klokhuis

Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto.
Bekijk hier de leuke aflevering van het Klokhuis: Koos Buster maakt.

Lees verder

22/08

Princessehof toont nieuw werk Koos Buster in Feest!-tentoonstelling

Vanaf 22 augustus is in de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali een nieuw werk te zien van Koos Buster. Het gaat om een waterkoeler van keramiek (2020). De waterkoeler vervangt Busters schoonmaakkar, als onderdeel van de installatie rondom het studentenfeest. Het werk is nog t/m 7 januari 2024 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.  

Lees verder

13/07

Waar zouden we zijn zonder klei?

Wie even goed om zich heen kijkt zal al snel een voorwerp zien dat gemaakt is van keramiek. Het koffiekopje, het ontbijtbord, de wastafel, de wc-pot, de tegels op de wand en de vloer, de bakstenen in de muur, zelfs de dakpannen op het dak. Behalve nuttige dingen worden er ook kunstwerken gemaakt van klei.

Lees verder

04/07

Keramiekmuseum Princessehof verwerft anti-slavernij medaillon Wedgwood

Een dag na Ketikoti heeft Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een anti-slavernij medaillon van Wedgwood aangekocht op een veiling. Het medaillon werd vanaf 1787 geproduceerd en verspreid door Josiah Wedgwood (1730-1795), grondlegger van de nog altijd zeer bekende fabriek. Josiah Wedgwood was een uitgesproken abolitionist en actief lid van de Society for the Abolition of the Slave Trade.

Lees verder

24/05

Expositie finalisten EM STUDIO GALLERY

De 10 finalisten en Publiekswinnaar van De Nationale Keramiekprijs 2023 krijgen een mooie (verkoop)expositie bij EM Studio Gallery in Amsterdam (www.emstudiogallery.com).

Lees verder

16/05

Verkoopexpositie Art Eindhoven 2024

Deelnemers aan de Nationale Keramiekprijs 2023 kunnen hun inzending exposeren op Art Eindhoven 2024.

Lees verder

11/05

Wouter van Dam

Wouter Dam is al veertig jaar een van de meest toonaangevende keramisten van Nederland. Afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in 1980 heeft hij zich altijd tot een pottenbakkerstraditie verhouden, en zich er tegelijkertijd volledig van losgemaakt.

Lees verder

11/05

Olivier van Herpt

Na 26 pogingen is het Olivier van Herpt (1989) gelukt: een asymmetrisch object van meer dan een meter hoog, perfect van vorm en geprint uit puur porselein.

Lees verder

28/04

Keramiekmarkt Maaseik 2023

Met veel plezier organiseert Visit Maaseik ook dit jaar weer de Keramiekmarkt op het Marktplein (25 juni).

Lees verder

13/04

Een glimlach voor het alledaagse, een solo-expositie van Koos Buster

Koos Buster-Stroucken heeft de bijnaam minister van keramische zaken. Hij is een ambassadeur voor kleien en het plezier hierin beleven. De expositie is te zien van 12 mei tot en met 10 september.

Lees verder

Partners

/partners/keramiek-museum-princessehof.png             /partners/keramikos-logo.png             /partners/Tiendschuur.jpg        /partners/KITTEC-LOGO_2021_RGB_2.png